Płytki kuchenne mogą być wykonane z różnych materiałów. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, a ich znajomość z pewnością ułatwi podjęcie decyzji, której nie trzeba będzie żałować. Warto więc poznać te, które oferowane są nam najczęściej.

Płytki do kuchni z glazury mogą przyciągać naszą uwagę ze względu na swoją dość niewygórowaną cenę, doświadczenie osób decydujących się na ich zakup podpowiada jednak, aby się z nim nie spieszyć. Glazura jest dość cienka i krucha, choć bez wątpienia jest też materiałem niezwykle ozdobnym i miłym dla oka. Płytki z glazury mogą więc gościć przede wszystkim na ścianach, a nawet tam należy postępować z nimi ostrożnie. Ich wytrzymałość nawet w najlepszym wypadku jest opisywana jedynie jako średnia. Znacznie solidniejszym rozwiązaniem jest gres porcelanowy. Płytki, które są wykonane z glinki z domieszką innych materiałów i prasowane na sucho mogą być więc instalowane tak na ścianach , jak i na podłodze. Ich znakiem rozpoznawczym jest duża twardość, choć należy liczyć się też z tym, że są podatne na tworzenie się plam.