Moda na gotowanie w ogrodzie utrzymuje się od lat i wiele wskazuje na to, że będziemy mieć z nią do czynienia także w kolejnych sezonach. Nie każdy jednak chce się jej podporządkować. Wielu osobom nie podoba się nie tyle samo grillowanie, ile grille węglowe – szkodliwe dla środowiska, rozpalane z wykorzystaniem dużej ilości podpałki i wykorzystywane przede wszystkim do smażenia niezdrowych, tłustych posiłków. Zastrzeżenia tej grupy odbiorców nie wydają się nieznane samym producentom grilli, nie powinno więc dziwić nas to, że coraz częściej w sprzedaży goszczą także te rozwiązania, które potwierdzają, że troska o środowisko naturalne ma zawsze pierwszeństwo.

Nowoczesne grille ogrodowe opalane drewnem to zapowiedź nowego spojrzenia na grillowanie, które nie naraża już nas na kontakt z dymem. W grillach tego rodzaju nie znajdziemy elementów lakierowanych, nie musimy też obawiać się wydzielania do środowiska szkodliwych substancji nawet, jeśli będziemy mieli do czynienia z wysokimi temperaturami.